Butisan® – efektīvs risinājums cīņā ar grūti ierobežojamām nezālēm rapsī

Tuvojoties rudens sējas darbiem, svarīgi atcerēties, ka ziemājiem, it īpaši ziemas rapsim, nezāļu savlaicīga ierobežošana ir viens no nozīmīgākajiem priekšnoteikumiem veiksmīgai attīstībai.

Rapsim dīgšanas laikā ir svarīgi saņemt visus nepieciešamos barības elementus un nodrošināt optimālus mitruma, gaismas un citus apstākļus, tāpēc ļoti būtiski ir nezāles ierobežot, kamēr tās ir pavisam mazas vai vēl nav sadīgušas, jo tās konkurē ar rapsi, kas dīgšanas laikā ir ļoti mazs un trausls.

Veiksmīga nezāļu ierobežošana rapša attīstības sākumā sekmē spēcīgu augu attīstību rudenī un atvieglo sējumu kopšanu turpmākajā sezonā, ļaujot saglabāt augstu ražas potenciālu, kā arī atvieglo kultūraugu novākšanu.

Butisan® augsnes herbicīdi – ilgstoša iedarbība un lieliska efektivitāte pret plašu nezāļu spektru

BASF rudens herbicīdu piedāvājumā ir divi augsnes herbicīdi – Butisan® Avant un Butisan® Star, kas nodrošina ilglaicīgu efektivitāti.

Abu herbicīdu sastāvā ir darbīgās vielas metazahlors un kvinmeraks, kas pie optimāliem apstākļiem nodrošina ļoti labu efektivitāti pret parasto virzu, kuras rezistence pret graudaugu herbicīdiem pēdējos gados ir milzīga problēma, tāpēc ar Butisan® herbicīdi būs veiksmīga izvēle cīņā pret rezistentu virzu. Ļoti laba efektivitāte gaidāma arī pret kumelītēm, sārto panātri, maura skareni, tīruma mīkstpieni, persijas veroniku, tīruma neaizmirstulīti, ķeraiņu madaru, magoni un citām nezālēm.

Butisan® Avant sastāvā ir arī trešā darbīgā viela – dimetānamīds- P, kas nodrošina papildu efektu uz plikstiņu, nauduli, gandrenēm un matuzāli, kā arī sniedz papildu efektu uz nezālēm arī sausākos laikapstākļos, jo augsnē ir mobilāks, nekā pārējās darbīgās vielas, tomēr vislabāko efektu var panākt, ja augsne apstrādes laikā ir mitra.

Darbīgo vielu izplatīšanās

Visas Butisan® herbicīdos esošās darbīgās vielas nodrošina ilgstošu aizsardzību un optimālos augsnes apstākļos saglabā efektu ne tikai uz jau sadīgušajām nezālēm, bet arī vēl dīgstošām nezālēm no 6 līdz pat 10 nedēļām pēc apstrādes.

Būtisks faktors – augsnes mitrums

Augsnes mitrumam un apstrādei ir būtiska nozīme nezāļu ierobežošanā. Augsnes herbicīdi vislabāko efektu uzrādīs, ja augsne ir pietiekami mitra un labi sastrādāta, bez lielām cilām, bet tas nenozīmē, ka augsnes herbicīdus nav iespējams lietot pie minimālās augsnes apstrādes.

2021. gada izmēģinājumos BASF Baltijas izmēģinājumu centrā Butisan® Avant uzrāda teicamu efektivitāti arī pie minimālās augsnes apstrādes.

Butisan® Avant, 2,5 l/ha – pirms sadīgšanas
Butisan® Avant, 2,5 l/ha – pirms sadīgšanas
Kontrole
Kontrole
Attēla kreisajā pusē: Butisan® Avant, 2,5 l/ha – pirms sadīgšanas, labajā: Kontrole
Attēla kreisajā pusē: Butisan® Avant, 2,5 l/ha – pirms sadīgšanas, labajā: Kontrole

Kurš Butisan® risinājums būs labākais Jūsu rapša laukā?

Butisan® Avant 2,5 l/ha

  • Daudz ķeraiņu madaras, virzas
  • Magones
  • Kumelītes
  • Daudz divdīgļlapju nezāļu

Butisan® Star 2,25 l/ha

  • Nav ķeraiņu madaras
  • Nav magones
  • Maz divdīgļlapju nezāļu

Butisan® Star + Lontrel pavasarī

  • Nav ķeraiņu madaras
  • Nav magones
  • Maz divdīgļlapju nezāļu
  • Rudzupuķe

Kurām nezālēm, kurš Butisan produkts

Pieredze uz lauka ar Butisan® Avant

Kad ir labākais laiks Butisan® smidzinājumam?

Visaugstākais efekts pret nezālēm sagaidāms, ja apstrāde ir veikta pēc rapšu sējas, pirms kultūraugu sadīgšanas, kamēr nezāles vēl ir mazas vai nav sadīgušas.

Atgādinām, ka Butisan® Avant 2021.gada martā ir mainījušies lietošanas nosacījumi un devas. Ar tiem var iepazīties šeit .

Autore: Terēze Vaišļa

 Jums ir jautājums?

Jums ir jautājums?

Uz augšu